The End [Stichting Red het Talent]

Beste allemaal,

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Aan alles komt een einde; ook aan Stichting Red het Talent. Dit jaar is het laatste jaar dat de stichting bestaat. De reden daarvoor is eigenlijk heel positief. Toen ik met RHT startte, was mijn opzet om de straatkinderen in Zuid-Afrikaanse een perspectief op een menswaardige toekomst te geven. Daarnaast wilde ik de nationale en lokale overheidsinstanties prikkelen om verantwoording voor de straatkinderen te nemen. Het laatste is gelukt en daarmee is de Stichting qua initiële opzet min of meer overbodig geworden.

Ik ben trots op en dankbaar voor wat we met Red het Talent hebben bereikt, maar het zal moeilijk woorden om de stichting los te laten. Toch is het tijd om mijn handen ervan af te trekken en alleen nog van afstand in de gaten te houden dat de (lokale) overheid in Zuid-Afrika de daad bij het woord blijft voegen en doorgaat met het in stand houden en verder ontwikkelen van de sociale vangnetten voor straatkinderen. Daar heb ik overigens alle vertrouwen in.

Het begin
Wat begon uit de absolute wil om iets terug te geven aan straatkinderen werd een ongekend avontuur. In 2011 vluchtte ik naar Zuid-Afrika. Een burn-out en een depressie waren daar de oorzaak van. Ik ging straatkinderen volleybaltraining geven, iets waar totaal niets van terecht kwam. Met mijn grote mond dacht ik wel ‘even’ een programma op te zetten. Al snel leerde ik de straatregels en begreep ik meer van armoede en overlevingsdrang. Het laatste kennen wij nauwelijks in Nederland en veel mensen begrijpen daar ook niets van. Of ze willen het niet begrijpen.

Toen ik mijzelf weer bij elkaar geraapt had wilde ik iets terug doen voor de straatkinderen, structureel. Als gevorderd druktemaker weet ik nu eenmaal van mezelf dat ik dingen in beweging kan brengen. Terug in Nederland begon ik met Onno (penningmeester vanaf moment één) Stichting Red het Talent. Ik wilde iets ‘terug doen’ maar wist niet zo goed hoe ik daar vorm aan moest geven.

Rollercoaster
De jaren die volgden voelden als een rollercoaster met hoogte- en dieptepunten. Al snel begonnen we met Tour for Talent, een uitdaging die – mede dankzij Mark Batenburg en Paul Bakker – aardig uit de hand liep. Het totaalbedrag van drie edities, € 150.000,00, had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen voorspellen. Alle deelnemers, sponsoren en donateurs wil ik daarvoor hartelijk bedanken. Het was echt gaaf om het evenement te organiseren en om mee te fietsen. Ruim 500 kilometer fietsen in Zuid-Afrika, hoe verzin je het… Ik heb er geen woorden voor.

Meer successen
Ook onze businessclub De Vrienden van Red het Talent was een herhaald succes. Mensen leerden elkaar kennen en inspireerden elkaar. Bij de themabijeenkomsten werd volop gelachen met o.a. John van Zweden en René van der Gijp. En er werd € 15.000,00 per jaar bij elkaar gebracht voor Stichting Red het Talent! Alle Vrienden, ontzettend bedankt! Ook daarmee hebben we het verschil gemaakt!

Golf for Talent mag dan een eenmalig succes zijn geweest, maar ook hierbij werd een geweldig bedrag van € 10.000,00 voor de straatkinderen opgehaald. Jammer genoeg kreeg de editie van 2016 geen vervolg, maar mijn dank gaat hoe dan ook uit naar Rajesh die met zijn notariskantoor hoofdsponsor wilde zijn. Marjolein nam in 2016 de organisatie voor haar rekening.

Verder hebben wij tientallen donaties mogen ontvangen van mensen, bedrijven en organisaties. Veel daarvan wilden niet worden genoemd, maar ik ben ze allemaal even dankbaar. Al hun donaties hebben bijgedragen aan het succes van Stichting Red het Talent.

Minder leuk
Helaas waren er ook minder succesvolle initiatieven. Red het Talent TV met Zimra Geurts, de opgebroken samenwerking met Emolife bij de organisatie van de eerste editie van Tour for Talent, Water for Talent in samenwerking met restaurants (dat een vroegtijdig einde kende) en een televisieprogramma (samen met SBS) waar we gelukkig op tijd de stekker uit hebben getrokken. Ik heb overal veel van geleerd en sta nog steeds vierkant achter de initiatieven. Onze intenties waren goed, maar wat de uitvoering betreft had het allemaal wel wat briljanter gekund. Pijnlijk maar waar: niet alles kan een succes zijn.

Merkbaar verschil
Met de enorme geldsommen op de bankrekening kon Stichting Red het Talent jarenlang een merkbaar verschil maken. Op korte termijn konden we zorgen voor eten, drinken en huisvesting voor de straatkinderen. Op langere termijn konden we opvanglocaties opknappen en investeren in transport en personeel zodat de vaste lasten omlaag konden. Geen enkel kind hoefde meer op straat te overleven en kon onderdak én eten krijgen bij onze projecten. Het enige dat ze daarvoor terug hoefden te doen, was voldoen aan onze bescheiden voorwaarden om aanspraak te maken op onze faciliteiten.

‘Het samenbrengen van mensen en organisaties was buiten het financiële aspect misschien wel het belangrijkste wat ik in Zuid-Afrika gedaan heb. Daar ben ik oprecht trots op.’

De projecten in Durban en vooral in Kaapstad zullen nog jarenlang profijt van onze inspanningen hebben. Ook omdat de Zuid-Afrikaanse overheid stapje voor stapje over de brug kwam en steeds meer geld beschikbaar stelde. Dat is meteen de belangrijkste reden dat Stichting Red het Talent een stap terug moet doen. De bal ligt nu bij de overheid en ik weet zeker dat Paul Hooper van The Homestead, Tom Hewitt MBE van Surfers Not Street Children en Tom Conibear van Waves 4 Change onze richtlijnen zullen bewaken en in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse overheid het probleem van straatkinderen in Zuid-Afrika duurzaam oplossen waardoor ze misschien wel een verdiend plekje in de geschiedenisboeken krijgen. Het samenbrengen van deze mensen en organisaties was buiten het financiële aspect misschien wel het belangrijkste wat ik in Zuid-Afrika gedaan heb. Daar ben ik oprecht trots op.

Betrokken
Als mens zal ik altijd betrokken blijven bij de bestaande projecten, zoals het kennisdelingsproject waar het nieuwe stage- en vrijwilligersprogramma deel van uitmaakt. Alleen is daarvoor geen fondsenwerving nodig en ook niet eerlijk omdat de Zuid-Afrikaanse overheid vrijwel alle projecten financiert. Als het om het kennisdelingsprogramma gaat, zijn er meerdere manieren om de begroting rond te krijgen, zonder daarvoor een stichting met ANBI-status te gebruiken. Wanneer dat toch zou gebeuren, zou dat tegen al mijn principes ingaan.

Trots
Ondanks dat ik het moeilijk vind om Stichting Red het Talent los te laten, is het wel het juiste moment. Het vlammetje wakkert niet meer in mij en dan kan ik me ook niet 100% inzetten. Het boek van Stichting Red het Talent gaat dus dicht en dat doe ik vol overtuiging. Ik had in 2011 nooit kunnen bedenken dat er anno 2018 nog maar een handjevol straatkinderen in Kaapstad (over)leven en dat de preventieve programma’s in Kaapstad en Durban op volle toeren draaien. De programma’s hoeven alleen nog maar verder in Zuid-Afrika uitgerold te worden. Een resultaat waar we met z’n allen – direct betrokkenen in de stichting, sponsoren, donateurs, Vrienden en deelnemers aan evenementen – echt trots op mogen zijn. Ik ben dat in elk geval wel.

Een speciaal woord van dank
Ook al hebben we de successen met heel veel mensen samen gecreëerd, er zijn een paar bijzondere mensen die ik graag speciaal wil bedanken.

Mark Batenburg
Zonder jou was het idee van Tour for Talent nooit in de praktijk gerealiseerd en had ik als 22-jarige niet het lef gehad om het serieus door te zetten.

Paul Bakker
Met jouw eerste bijdrage werd alles voor Tour for Talent ineens mogelijk. Jij stond er, je deed wat je beloofde en we hebben het geflikt!

Rajesh Gopisingh
Stiekem was jij er ook vanaf het eerste moment bij. Jouw adviezen, jouw financiële bijdragen en jouw netwerk hebben meerdere keren voor de nodige meewind gezorgd!

Rob Buisman
Eindeloze teksten, vaak op het laatste moment, maar nooit verzaakt. Bedankt voor het redigeren van bijna alle content op de website en in mails zoals deze.

Eric-Jan van Leeuwen
Je weet zelf wel waarom. Held!

Rob Jongmans
Jouw ervaring, gecombineerd met raad en daad, gaven mij het vertrouwen dat ik op moeilijke momenten nodig had. Als ik iets groots van plan was met Tour for Talent of een televisieprogramma stelde jij de juiste vragen en liet je me zelf het antwoord geven.

Onno Hoogendoorn
Wat een avontuur is het geworden! Vanaf het begin hebben wij het samen gedaan. Hoogtepunten, dieptepunten en overal sterker uit gekomen.  We hebben onszelf ontwikkeld en echt het verschil gemaakt. Ik ben je dankbaar en ik ben trots op je.

De toekomst
Natuurlijk komt Stichting Red het Talent in de resterende tijd van het bestaan alle lopende verplichtingen na en doen we onze toezeggingen gestand, zowel in Nederland als in Zuid-Afrika. Wanneer de laatste betaling is gedaan, is de kas leeg en gaat het boek definitief dicht. Maar potverdikkie, wat was het een mooi boek!

Voor mijzelf is het moment aangebroken om meer tijd te besteden aan zelfontwikkeling en andere dingen te doen die me blij maken. Mijn taak met Stichting Red het Talent zit er op. De wereld is mooi en eigenlijk wil ik alles zien. Ik heb nog geen idee hoe ik dat ga aanpakken, maar geloof me; dat komt helemaal goed. Het gaat tenslotte niet om het doel, maar om de reis. En wie weet komen we elkaar onderweg nog weleens tegen. Het leven zit nu eenmaal altijd vol verrassingen. Voor jullie allemaal: baie dankie!

Met vriendelijke en dankbare groet,

Leon Leeferink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *